viernes, 16 de octubre de 2009

16 DE OUTUBRO: DÍA MUNDIAL DA ALIMENTACIÓN

O 16 de outubro de cada ano a Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación celebra o Día Mundial da Alimentación, conmemorando a súa fundación nesa data de 1945 na cidade de Quebec.

Unha rica variedade de plantas cultivadas e animais domesticados constitúe o fundamento da biodiversidade agrícola. Con todo, as persoas dependen de tan só 14 especies de mamíferos e aves para un 90 por cento da súa subministración de alimentos de orixe animal. E tan só catro especies - o trigo, o millo, o arroz e a pataca - proporcionan a metade da enerxía de orixe vexetal que inxerimos.


A produción de alimentos dun país depende de diversos factores: traballar satisfactoriamente para mellorar o rendemento agrícola, pesqueiro e gandeiro e a conservación e distribución dos alimentos. No noso país utilízanse ao redor de 20 millóns de hectáreas á agricultura, o 75% para seméntaa de cereais, e 130 millóns de hectáreas á gandaría, o cal mostra unha clara descompensación se temos en conta que o consumo agrícola é o máis importante.

Conservar a biodiversidade para a agricultura requirirá esforzos en moitas frontes que inclúen as medidas para conservar o medio ambiente, unha mellor educación, máis investigación e axudas gobernamentais.
Nun momento en que a crise económica mundial domina a actualidade, é necesario lembrar ao mundo que a crise tamén axexa ás explotacións agrícolas en pequena escala e ás zonas rurais, onde vive e traballa o 70 % dos famentos do mundo. Cun incremento estimado de 105 millóns de famentos en 2009, hai agora 1 020 millóns de malnutridos no mundo, o que significa que case unha sexta parte da humanidade padece fame. Precísanse tanto os investimentos públicos coma os privados. Con ocasión da Semana Mundial da Alimentación e do Día Mundial da Alimentación de 2009, reflexionemos sobre estas cifras e o sufrimento humano que se atopa detrás delas. Con crise ou sen ela, temos os coñecementos precisos para facer algo con respecto á fame. Tamén temos a capacidade de reunir cartos para resolver problemas cando os consideramos importantes. Traballemos xuntos para garantir que a fame sexa recoñecida como un problema esencial e para resolver devandito problema. O Cume Mundial sobre a Seguridade Alimentaria proposta pola FAO (Food and Agriculture Organization) para novembro de 2009 podería resultar fundamental a fin de erradicar a fame.
A biodiversidade é un aliado clave na loita contra a malnutrición. A súa protección é algo que non podemos permitirnos esquecer.



No hay comentarios:

Publicar un comentario